צבא וביטחון
יעקב דורי
יעקב דורי, ממקימי הצבא הישראלי, היה הרמטכ"ל הראשון של צה"ל. הוא נולד באוקראינה ב-1899 ועלה עם משפחתו לארץ ב-1905. בזמן מלחמת העולם הראשונה התגייס לגדוד העברי בצבא הבריטי, ובשנת 1926 פתח פרק חדש בקריירה הצבאית שלו כשהצטרף לארגון "ההגנה". דורי הקנה לפעילי הארגון דפוסים של מערכת צבאית מאורגנת והרחיב את שורותיו. מסירותו הרבה להגנה על העם היהודי באה לידי ביטוי בעובדה שנהג לענוד את הסיכה שקיבל כשהתמנה לתפקיד סגן מפקד ההגנה גם אחרי שפרש מהצבא. דורי, שכיהן כנשיא הטכניון במשך למעלה מעשור, נפטר בשנת 1973 בחיפה.
רומן גופמן
אלוף משנה רומן גופמן, נולד בברית המועצות ב-1976 ועלה לישראל בשנת 1990. בשנת 2015 התמנה למפקד חטיבת עציון. לדברי גופמן, משימת החטיבה היא להגן על גוש עציון ותושביה, למנוע מהטרור להגיע לעורף ולשמור על החוק והסדר ועל מרקם החיים. תחת פיקודו ביצעו חיילי החטיבה פשיטות שחשפו כלי נשק בלתי חוקיים של פלסטינים בגדה המערבית. מאז אוגוסט 2017 הוא מכהן כמפקד חטיבה 7 של חיל השריון.
אליהו גולומב
אליהו גולומב, ממקימי ארגון "ההגנה", נולד ב-1893 במחוז גרודנו באימפריה הרוסית. לישראל הגיע ב-1909, לאחר שהוריו שלחו אותו ללמוד בגימנסיה הרצליה. גולומב האמין שהאחריות להגנה על העם לא יכולה ליפול רק על כתפי האליטות, והאמין בכל ליבו שהצבא אמור להיות כוח שוויוני המורכב מכל שכבות האוכלוסייה. הוא היה חבר המפקדה הארצית של "ההגנה", אימן את הדור הבא של המפקדים וגם סייע בארגון ובמימון תנועת ההעפלה, העלייה הבלתי לגאלית של יהודים לארץ ישראל בשנות השלושים. לאחר פטירתו ב-1945 הוסב ביתו בתל אביב למוזיאון "ההגנה".
איסר הראל
איש הביטחון והמודיעין הישראלי, איסר הראל, נולד ב-1912 בויטבסק אשר בבלארוס. בשנת 1930 עלה לישראל. את דרכו בקהילת המודיעין החל בארגון ההגנה ועם קום המדינה מונה לעמוד בראש שירות הביטחון. בין השנים 1952 עד 1963 כיהן בתפקיד ראש המוסד והיה אחראי לפקח גם על פעולות השב"כ. אחד ההישגים המזהירים שלו הוא חטיפתו של הפושע הנאצי אדולף אייכמן, מי שביצע את תוכנית "הפתרון הסופי", להשמדת היהודים. מ-1965 ובמשך עשור היה הראל היועץ לענייני מודיעין וביטחון של ראש הממשלה לוי אשכול. בין השנים 1969-1973 כיהן כחבר כנסת. הוא נפטר בשנת 2003, בגיל 91.
יוסף טרומפלדור
הלוחם הציוני, יוסף טרומפלדור, נולד ב-1880 ברוסיה. כנער הוא הפך לציוני, ועלה לארץ הקודש בפעם הראשונה אחרי מלחמת רוסיה-יפן. כאשר פרצה מלחמת העולם הראשונה, הגלו העות'מאנים את טרומפלדור מחוץ לגבולות הארץ והוא מצא מקלט במצרים, שם פגש את זאב ז'בוטינסקי. השניים הקימו את "גדוד נהגי הפרדות" ומאוחר יותר את "הגדוד העברי". ב-1919 שב טרומפלדור לארץ ישראל המנדטורית על מנת להיאבק למען היישוב היהודי ונפצע אנושות בקרב בתל חי ב-1920. על פי העדויות, כשנשאל טרומפלדור לשלומו, הוא אמר את המילים האחרונות המפורסמות שלו, שהונצחו בתולדות ההיסטוריה הישראלית: "אין דבר. טוב למות בעד ארצנו".
אלכסנדר זייד
אלכסנדר זייד, ממקימי ארגוני השמירה היהודיים בארץ ישראל נולד ב-1886 בעיירה זימה בסיביר. בגיל 14 עבר לווילנה, שם הצטרף לתנועה הציונית. לאחר שעלה לארץ בשנת 1904 הוא סייע להקים את "בר-גיורא", אחד מארגוני השמירה היהודיים הראשונים. ב-1909 היה שותף להקמת ארגון "השומר", והקדיש לו את חייו. מאוחר יותר הקים עם אשתו ציפורה את קיבוץ כפר גלעדי. במהלך חייו בישראל עבר מספר היתקלויות עם פורעים ערביים ויכול היה להם, עד שביולי 1938 נרצח בעמק יזרעאל. סמוך למקום נפילתו הוקמה אנדרטה לזכרו.