טכנולוגיה
סימון ליצין
פרופ' סימון ליצין, אחד ממציאי הדיסק און קי, נולד ב-1957 בחרקוב, כיום אוקראינה, ועלה לישראל ב-1991. ליצין, פרופסור בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב, הוא אחד ממפתחי טכנולוגיית X4, שמאפשרת לייצר כרטיסי זיכרון עם נפח אחסון גדול. בשנת 2005 זכה בפרס החדשנות וב-2014 זכה בפרס IEEE היוקרתי על "תרומתו החלוצית לתחום מערכות אחסון המידע המבוססות זיכרונות פלאש". ליצין הוא מייסדן של שתי חברות סטארט אפ בתחומי התקשורת והננו-טכנולוגיה.
מיכאל פצ'טניקוב
מיכאל פצ'טניקוב נולד בסנט פטרבורג, אבל את רוב חייו עשה בישראל לאחר עלייתו לארץ עם משפחתו ב-1992 כשהיה בן תשע. הוא החל את דרכו בעולם התכנות כבר בגיל 12, כשבהנחיית אביו פיתח תוכנה עבור מערכת התקשורת של הלוויין "עמוס" שנבנה באותה עת. עד גיל 33 הקים פצ'טניקוב שלוש חברות סטארט אפ: ב-1999 ייסד את טלמפ, שעוסקת בפיתוח תוכנות ניווט ושירותים סלולריים מבוססי מיקום ובשנת 2004 פתח את ויז'ן מאפ העוסקת בטכנולוגיות תצלומי אוויר ופענוח תצלומי אוויר. טלמפ וויז'ן מאפ נמכרו לאינטל ולרפאל בהתאמה. כיום פצ'טניקוב הוא המנכ"ל והשותף של Sharpe Alpha Capital, המשתמש באלגוריתמים לניתוח של למעלה מ-10 אלפים קרנות ברחבי העולם.
קירה רדינסקי
קירה רדינסקי היא רק בת 33 וכבר חוקרת פורצת דרך בתחום הבינה המלאכותית (AI). עוד בשנת 2013, כשהיתה בת 27, נבחרה על ידי MIT לרשימה היוקרתית: "35 ממציאים מתחת לגיל 35". רדינסקי נולדה באוקראינה ב-1986 ועלתה לישראל בגיל ארבע. כיום היא משמשת כדירקטורית מדע נתונים ומדענית ראשית ב-eBay ישראל, ועובדת כחוקרת וכפרופסור אורח בטכניון, שם סיימה את הדוקטורט שלה בפקולטה למדעי המחשב. ב-2017 מונתה על ידי שר האוצר משה כחלון כחברה מליאת הרשות ניירות ערך. בנוסף היא מכהנת כדירקטורית ויועצת לתאגידים שונים.
ויקטור ויסיליב
חתן פרס ביטחון ישראל, ויקטור ויסליב נולד באודסה בשנת 1965 ועלה לישראל ב-1973. במשך 15 שנה הוא שירת ביחידת מחקר אלקטרוני בצה"ל והגיע לדרגת סא"ל. לאחר שחרורו הקים את "פסעבה", סטראט אפ שעסק בפיתוח וייצור שבבים לתקשורת על סיב אופטי. ב-2006 נמכרה החברה תמורת כ-300 מיליון דולר. כיום ויסליב הוא מנכ"ל חברת Wi-Charge, המספקת אספקת חשמל אלחוטית למכשירים שונים.
מאיר ויניק
המהנדס, הכימאי ומייסד מעבדת היין הראשונה בישראל, מאיר ויניק, נולד בשנת 1885 באודסה. הוא נמנה על צוות ההוראה בבית הספר "מקווה ישראל", היה מבוני התחנה המטאורולוגית בראשון לציון וייסד את תחנת הניסיונות החקלאית הראשונה בישראל, שהתמקדה בעיקר סוגיות השקיה וזיבול. כמומחה בעל שם בתחום השתתף ויניק בקונגרסים לחוקרי קרקע שהתקיימו בוושינגטון, בלנינגרד, במוסקבה ובאוקספורד. ב-1956 זכה בפרס ישראל על הישגיו. הוא נפטר ב-1966. עבודתו מוצגת כיום בבית ויניק אשר במקווה ישראל.
אלכסנדר זרחין
המהנדס והממציא אלכסנדר זרחין נולד בשנת 1897 באוקראינה למשפחה דתית-ציונית. לאחת ההמצאות שלו, שיטה לאלקטרוליזה של מגנזיום ומתכות, קרא בראשי תיבות לצל"א: "למען ציון לא אחשה", ציטוט מספר ישעיהו על היישוב מחדש של הארץ. בשל פעילותו הציונית נעצר זרחין ב-1934 על ידי שלטונות אוקראינה. הוא עלה לישראל ב-1947 ונודע כארץ בזכות התהליך שהמציא להתפלת מי ים. בנוסף הוא הגה שיטות לייצור דלק מביטומן ולהפעלת גנרטורים על ידי אנרגית הרוח. זרחין נפטר ב-1988 בתל אביב.
מיכאל זיניגרד
הכימאי הישראלי, פרופ' מיכאל זיניגרד, שמתמחה בהנדסת חומרים ובננו טכנולוגיה, נולד במחוז אלטאי ברוסיה ב-1945 ועלה לישראל ב-1992. זמן קצר לאחר עלייתו הוזמן ללמד במכללת אריאל, שבה למדו באותה עת כ-200 תלמידים בלבד. ב-2008 הפך לרקטור. תחת הנהגתו קיבלה המכללה תואר "אוניברסיטה" ופועלות בה שש פקולטות שבהן לומדים אלפי סטודנטים. זיניגרד ידוע בעיקר כחוקר של מודלים מתמטיים של תהליכים פיזיקליים-כימיים בטמפרטורות גבוהות. הוא הקים את "המרכז לחקר חומרים", מארגן ויוזם כנס דו-שנתי למודלים מתמטיים בהנדסת חומרים ועומד בראש הוועדה למחקר מדעי משותף של ישראל ורוסיה. זיניגרד חיבר למעלה מ-200 מאמרים מדעיים ו-22 ספרי לימוד והוא חתום על שישה פטנטים.